Za zlarin bez plastike

Što?

Inicijativu "Za Zlarin bez plastike" pokrenule su volonterke udruge La Révolution Albatros uz snažnu podršku lokalnih vlasti i ugostiteljsko-trgovačkih obrta sa Zlarina. Cilj inicijative je da Zlarin postane otok bez plastike za jednokratnu upotrebu* te da i druge zajednice potakne da pokrenu i uvedu promjene koje su nužne za održivi način života.

Osim što ograničava upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu na otoku (dvije godine prije roka propisanog Europskom SUP direktivom o jednokratnoj plastici), ostali ciljevi inicijative su promicanje kompostiranja, života sa manje otpada te općenito dizanje svijesti o količini otpada koji proizvodimo, o zagađenju plastikom, o bioraznolikosti i održivom načinu života.

Kada?

Ideja za inicijativu razvila se tijekom ljeta 2018. godine, kada je postalo očito koliko se jednokratnog plastičnog otpada proizvede tokom ljetne sezone. Udruga La Révolution Albatros je u suradnji s Turističkom zajednicom organizirala vrlo posjećenu projekciju dokumentarnog filma "Plastični ocean", a održan je i prvi uspješni koncert bez jednokratne plastike - "Andreja, Rundek i Ftičeki", za koji je tvrtka CupUp System iz Pazina osigurala plastične čaše za višekratnu upotrebu. Ova dva događaja pokazala su da postoji interes za drugačiji pristup.

Uz podršku lokalnih poduzeća i vlasti, Ana Robb napisala je projekt "Za Zlarin bez plastike" i prijavila ga na Adriatic Plastic Challenge . Udruživši snage s Ivanom Kordić i Natašom Kandijaš na bootcampu organiziranom za sedam najboljih timova tim inicijative osvojio je prvu nagradu!

Kako?

Nakon Adriatic Plastic Challenge-a, tim je počeo kontaktirati proizvođače i distributere zamjenskih proizvoda, osmišljavati edukativne materijale za lokalno stanovništvo i turiste te dogovarati sa lokalnim obrtnicima i udrugama korištenje zamjenskih proizvoda. U ožujku 2019. godine svi lokalni dionici potpisali su Povelju Za Zlarin bez plastike kojom su se obvezali:

  • pridržavati se usmenog dogovora o nekorištenju plastike za jednokratnu upotrebu u svom poslu
  • istaknuti plakat i logo "Za Zlarin bez plastike" te podržavati i promovirati inicijativu tijekom svih kulturno-zabavnih događanja u Zlarinu.

Za ljetnu sezonu osmišljeni su razni informativni i edukativni materijali (letci, informativna ploča na rivi Zlarin, internet stranica). Turisti i mještani uživali su u raznim edukativnim radionicama (kompostiranje, tkanje košara, šivanje vrećica od povrća, osmišljavanje priča...), kao i prvom festivalu eko filma.

Početak ljetne sezone obilježen je objavom edukativnog videa "Odmori se od plasike!" . Cilj videa je podići svijest javnosti o postojanju i veličini problema onečišćenja mora i oceana plastikom te jednostavnim svakodnevnim rješenjima za smanjenje onečišćenja.

Početnu financijsku potporu pružio je Volvo Cars Adria, a slijedili su mnogi drugi - Veleposlanstva Velike Britanije i Francuske, udruga SMILO, nacionalni park Krka.

* Izraz "plastika za jednokratnu upotrebu" obuhvaća sve vrste plastike koja se koristi samo jednom (slamke, čaše, poklopci, tanjuri, pribor za jelo, vrećice, ukrasni predmeti za koktele / sladoled i slično).